Sada već daleke 1905. godine osnovana je kompanija Volvo Penta, istovremeno sa izradom prvog motora za plovila B1. Penta postaje internacionalno poznata i priznata kompanija za proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Saradnja je nastavljena i na prvom putničkom automobilu marke Volvo. Shodno tome Volvo je pripojio Pent-u 1935. godine, i od tada je Volvo Penta deo grupacije Volvo. Danas Volvo Penta pravi ne samo motore za plovila, u koje ubrajamo i brodske i vanbrodske motore, nego i kompletne sisteme struje, generatore struje i slično.

Volvo na vodi… Mi smo sa vama i pratimo vas gde god Vi plovili. Volvo Penta vas stavlja za upravljač „snage“ koja Vas vodi gde god vi želite, znajući da pouzdanost naših motora neće izneveriti i da moć razvijene mreže prodavaca po celom svetu će izaći Vama u susret u svakom trenutku, u svakom delu sveta. Volvo Penta je najveći proizvođač brodskih dizel motora za plovila rekreativnog karaktera i najveći brend pogona u svetu.

Naša je filozofija „laka plovidba“ , koja stoji iza tehnologije kao što su Volvo IPS i forward drive, a koje čine plovidbu lakom. Razvili smo specijalno za Vas, ključ kojim možete daljinski upravljati osvetljenjem na plovilu, grejanjem, multimedijom pa čak i pristajenjem. Motori marke Volvo Penta razvijaju se u tri smera, za jahte, glisere i jedrenjake. Kada govorimo o gliserima imamo nekoliko serija brodskih motora. IPS sistem je sistem koji povezuje celokupno upravljanje plovilom od kormila do upravljanja motorom i propelerima, podižući kvalitet i pouzdanost plovila na jedan viši nivo. Sistem je dizajniran sa jednom idejom na umu, a to je sjajna upravljivost, koja u kolaboraciji sa EVC (El. Vessel Contol) sistemom nudi bolju sigurnost i performanse. Snage motora se kreću od 260 do 1000 KS. Brodski dizel motori imaju veliku lepezu snage motora, što znači da svako može naći odgovarajući motor za svoju veličinu čamca. Ovi motori imaju sjajno ubrzanje, pouzdanost i odliku da održavaju konstantnu brzinu bez obzira na teret i uslove na vodi. Kreću se u rasponu od 12,2 KS do 1000 KS.

Aquamatic sterndrive benzinski motori, odlično su rešenje su za plovila od 20-45 feeta, sportski su nastrojeni, a ipak štedljivi. Ceo sistem upravljanja radi besprekorno usled čega su samo neke od prednosti ovog tipa motora: smanjena emisija gasova, bolja upravljivost pri manjim brzinama, kontrola joystick-om, ostavlja mogućnost postojanja platforme, kao i plovidbe u plićim vodama. Snaga ovih motora varira od 200 do 430 ks u zavisnoti od vaših potreba. Aquamatic sterndrive dizel motori predviđeni su za istu vrstu i veličinu plovila, sa istim prednostima, ali sa tom razlikom da je ovde veće ušteda goriva. Snaga motora na raspolaganju je u rasponu od 140 KS do 400 KS. Forward drive tip motora je inovacija u pogonu plovila, jer su duple elise okrenute prema pramcu i vuku plovilo umesto da ga guraju kroz vodu. Idealno je rešenje za manja plovila dajući im raznolikost bez premca bilo da se radi o krstarenju, brzoj vožnji ili sportovima na vodi. Odlikuje ga i manja buka i smanjenje osećaja mirisa izduva, s obzirom da se emituju pod vodom, što uvećava komfort na samom plovilu tokom boravka. Prednosti dvostruke elise duoprop su smanjena potrošnja goriva, bolje ubrzanje, upravljivost pri manjim brzinama i celokupna okretljiost. Dijapazon snage ovih motora je od 240 do 430 KS.


SPECIJALNA PONUDA