Sada već daleke 1905. godine osnovana je kompanija Volvo Penta, sa izradom prvog motora za plovila B1. Penta postaje internacionalno poznata i priznata kompanija za proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Saradnja je nastavljena i na prvom putničkom automobilu marke Volvo. Shodno tome Volvo je pripojio Pent-u 1935. godine, i od tada je Volvo Penta deo grupacije Volvo. Danas Volvo Penta pravi ne samo motore za plovila, u koje ubrajamo i brodske i vanbrodske motore, nego i kompletne sisteme struje, generatore struje i slično. Volvo na vodi… Mi smo sa vama i pratimo vas gde god Vi plovili. Volvo Penta vas stavlja za upravljač „snage“ koja Vas vodi gde god vi želite, znajući da pouzdanost naših motora neće izneveriti i da moć razvijene mreže prodavaca po celom svetu će izaći Vama u susret u svakom trenutku, u svakom delu sveta. Volvo Penta je najveći proizvođač brodskih dizel motora za plovila rekreativnog karaktera i najveći brend pogona u svetu.

Naša je filozofija „laka plovidba“ , koja stoji iza tehnologije kao što su Volvo IPS i forward drive, a koje čine plovidbu lakom. Razvili smo specijalno za Vas, ključ kojim možete daljinski upravljati osvetljenjem na plovilu, grejanjem, multimedijom pa čak i pristajenjem. Motori marke Volvo Penta razvijaju se u tri smera, za jahte, glisere i jedrenjake. Kada govorimo o gliserima imamo nekoliko serija brodskih motora. IPS sistem je sistem koji povezuje celokupno upravljanje plovilom od kormila do upravljanja motorom i propelerima, podižući kvalitet i pouzdanost plovila na jedan viši nivo. Sistem je dizajniran sa jednom idejom na umu, a to je sjajna upravljivost, koja u kolaboraciji sa EVC (El. Vessel Contol) sistemom nudi bolju sigurnost i performanse. Snage motora se kreću od 260 do 1000 KS. Brodski dizel motori imaju veliku lepezu snage motora. Ovi motori imaju sjajno ubrzanje, pouzdanost i odliku da održavaju konstantnu brzinu bez obzira na teret i uslove na vodi. Kreću se u rasponu od 12,2 KS do 1000 KS.

Aquamatic sterndrive benzinski motori, odlično su rešenje su za plovila od 20-45 feeta, sportski su nastrojeni, a ipak štedljivi. Ceo sistem upravljanja radi besprekorno usled čega su samo neke od prednosti ovog tipa motora: smanjena emisija gasova, bolja upravljivost pri manjim brzinama, kontrola joystick-om, ostavlja mogućnost postojanja platforme, kao i plovidbe u plićim vodama. Snaga ovih motora varira od 200 do 430 ks u zavisnoti od vaših potreba. Aquamatic sterndrive dizel motori predviđeni su za istu vrstu i veličinu plovila, sa istim prednostima, ali sa tom razlikom da je ovde veće ušteda goriva. Snaga motora na raspolaganju je u rasponu od 140 KS do 400 KS. Forward drive tip motora je inovacija u pogonu plovila, jer su duple elise okrenute prema pramcu i vuku plovilo umesto da ga guraju kroz vodu. Idealno je rešenje za manja plovila dajući im raznolikost bez premca bilo da se radi o krstarenju, brzoj vožnji ili sportovima na vodi. Odlikuje ga i manja buka i smanjenje osećaja mirisa izduva, s obzirom da se emituju pod vodom, što uvećava komfort na samom plovilu tokom boravka. Prednosti dvostruke elise duoprop su smanjena potrošnja goriva, bolje ubrzanje, upravljivost pri manjim brzinama i celokupna okretljiost. Dijapazon snage ovih motora je od 240 do 430 KS.

Volvo Penta modeli