VELOMOTORS grupa je kompanija koja se bavi proizvodnjom konkurentnih i savremenih bicikala, motocikala, ATV vozila i motornih sanki.

Brend Stels deo je grupacije VELOMOTORS koja datira još od 1996. godine. Važno je spomenuti da sama fabrika gde se proizvode atv vozila postoji već stotinak godina. U njemu su se pravila kolica za zapregu, a kasnije i kolica koja su nosila topove tokom Prvog svetskog rata. 2009 godine proizvodni program je proširen na proizvodnju ATV vozila. Proizvodni kapacitet i prodaja na godišnjem nivou fabrike trenutno iznosi 2.000.000 bicikala i 30.000 atv vozila što svakako nije pun kapacitet, jer je do sada radila samo jedna smena, a pun kapacitet fabrike su tri smene. Proizvedene količine su se do sada uglavnom plasirale na rusko tržište, zato što vozila nisu bila homologovana i kao takva su se slabo prodavala na evropskom tržištu. Velomotors je pre par godina doneo odluku da krene u “osvajanje” Evrope i uložio ogromna sredstva u proizvodni pogon i u samu homologaciju vozila serije Guepard.

Nakon dobijanja homologacije T3b (traktorska homologacija) i ogromne potražnje od kupaca iz Evrope, fabrika uvodi jos jednu smenu u proizvodnji, što dovoljno govori o aspiracijama ovog brenda.Mi smo ekskluzivni zastupnici za Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju.ATV ponuda ovog proizvođača čine dva osnovna modela- Leopard i Guepard. Koncept Leoparda osmišljen je tako da pouzdano služi krajnjem korisniku, ali istovremeno da bude pristupačan. Leopard je dizajniran od strane inženjera fabrike Zhukovka Motorcycle and Bicycle factory. Kao prilog tvrdnje o pouzdanosti govori podatak da je testiran na 8000 km puta pod različitim vremenskim uslovima bez ijednog kvara. Šasija od cevi vari se pomoću robotizovanih mašina, radi veće pouzdanosti i milimetarske preciznosti. Motor sam po sebi rađen je za veća vozila koji je prilagođen atv klasi vozila i lako podnosi napore te karoserije. Delovi motora kao npr. karburator dolaze iz Japana od renomiranog prozvođača Mikuni. Svi releji i tranformatori spakovani su u vodootporne kutije i kutije otporne na prašinu dok su takođe sve žice vodootporne. Ovaj model najviše se koristi u svrhe rentanja na teritoriji Rusije, a sama ta činjenica dovoljno govori o isplativosti ovog modela kako u lične tako i komercijalne svrhe.

O MODELIMA

Guepard – cilj ove serije je bio da se stvori originalni Ruski ATV koji će biti direktna konkurencija najboljim svetskim vozilima iste klase, pritom ovaj model je najgabaritniji u istoj. Guepard je trenutno najbolji ATV koji nam stiže sa ruske teritorije. U kompletnoj Guepard seriji vozila upotrebljeni su kvalitetni delovi proizvedeni u zemljama regiona, kao i samoj Rusiji, koje su inače poznate po naprednoj tehnologiji i kvalitetu. Za GUEPARD seriju prvi put je kompletna spoljašnjost razvijena od strane Velomotors inžinjera, koji su uspeli da stvore neuporediv stil. Novi i agresivan izgled će sigurno biti prepoznatljiv i privlačiće pažnju ljudima među drugim terenskim vozilima. Za sve plastične delove se koristi potpuno nova formula za plastične materijale, koja obezbeđuje savršenu kombinaciju fleksibilnosti i snage.Šasija GUEPARD serije se proizvodi na potpuno automatizovanoj robotskoj liniji. Snaga i pouzdanost šasije i vešanja osigurana je ne samo kvalitetom izrade već i tačnim proračunima, koji su se dokazali u teškim testovima.Vešanje je formirano od veoma jakih A-ramena i kovanih upravljačkih zglobova. U Velomotors se koriste precizni i izdržljivi ležajevis proizvedeni od strane svetski poznatog japanskog proizvođača Koyo.Amortizeri tajvanske proizvodnje obezbeđuju izuzetno meku i udobnu vožnju uz impresivan hod.

Od celokupne VELOMOTORS proizvodnje, motor serije GUEPARD je tehnološki najnapredniji proizvod. 4-taktni V-twin motor sa 2 cilindra, elektronskim ubrizgavanjem goriva. Motor je proizveden u 3 varijante radne zapremine: 650, 800 i 850 cm3 i snage. Za tako moćan i super brz motor u VELOMOTORSU su dizajnirali CVT menjač i prenos, koji mogu da izdrže ogromne napore. Kočioni sistem koji je upotrebljen na GUEPARD seriji nije tipičan za ATV vozila. Na svakom točku upotrebljene su 4 disk kočnice. Na taj način opterećenje se potpuno otklanja sa menjača prilikom kočenja i samim tim povećava mu se pouzdanost i izdržljivost. Svi konektori električne instalacije su vodootporni. Instrument tabla je napravljena u saradnji sa čuvenim svetskim proizvođačem KOSO. Na njoj su prikazani svi potrebni indikatori rada motora i menjača kao i drugi parametri. Takođe, na upravljaču su korišćeni sigurni i pouzdani prekidači koji su se dokazali na prethodnim serijama ATV vozila. LED prednja svetla su vodootporna, oklopljena aluminijumskim telom i poseduju ventil membrane, koji omogućava vodootpornost do 50 m dubine. LED pokazivači smera kretanja su meko montirani, kako bi zadržali svoj integritet tokom manevrisanja. Agresivni izgled, atraktivne boje i dekoracije vozila u simbiozi sa zvukom motora koji diže adrenalin naišao je na divljenje širokog auditorijuma po celom svetu.

Osim motocikala, skutera i ATV vozila, ruski proizvođač u svojoj liniji ima i motorne sanke, a tu treba izdvojiti Viking seriju, modele S600 i S800. Stels S600 Viking su motorne sanke izuzetnih svojstava koje predstavljaju optimalnu kombinaciju odličnih tehničkih karakteristika i pristupačne cene. Odlično se snalaze u vožnji po snegu, pravo su rešenje za prevoz robe, a ceniće ih i lovci i sportski entuzijasti. Posebno je vođeno računa o težini, što za rezultat ima bolje upravljačke karakteristike i bolje manevarske sposobnosti, a njegova udobnost i pouzdanost ga dodatno čine privlačnim. U 2014. godini na Međunarodnom sajmu Motoshov u Moskvi javnosti je predstavljen novi model STELS 600 VIKING. Od svog prethodnika se razlikuje po težini i ličnosti. VIKING 600 koristi bazu, suspenziju, menjač od svog prethodnika – STELS 800 Volverine. Primarna razlika VIKING-a 600 je širina gusenica od 60 cm, koja se takođe može promeniti na 50 cm stazu. Serijska proizvodnja ovog novog modela započela je u jesen 2015. STELS S800 je opremljen sa udobnim sedištem za dve osobe. Grejači sa grejnim upravljačem omogućavaju vozaču da se koncentriše na vožnju i uživa u vožnji. Motor je 4-taktni sa dir. ubrizgavanjem goriva, V-tvin, od 800 kubnih centimetara. Ovo je najmoćniji model u planiranoj liniji motornih sanki STELS. Motor specijalno prilagođen za upotrebu u teškim zimskim uslovima u opremi za sneg.